Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Mонаси и стотици дарители възтановиха манастир в село Гигинци

05 Ноември 2009 | Туризъм

Черногорски манастир "Св.св. Козма и Дамян"
Манастира преди да започне инициативата по възтановяването му
Казват, че само Бог твори чудеса. Оказа се обаче, че това е и по силите на хората. Доказаха го двама монаси и стотици дарители. Заедно те възтановиха манастира „Св.св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян”. В Черногорската света обител край брезнишкото село Гигинци се появиха триетажна постройка, нов храм и камбанария. Всичко това изникна на място с паянтова вековна сграда и пущинак около нея.

"Когато обявихме идеята си за реставрация на манастира, малцина вярваха, че това може да се случи. С желание и вяра го направихме и сега всеки се чуди как е възможно", разказва монах Никанор. Когато той идва в стария Божи дом преди години заедно с игумена дядо Евгений през 1998 година, заварват полуразрушена стара сграда и бурени. Живеят без ток и извън нормите на нормален човешки бит. Но несгодите не сломяват духа им. Първо отварят ферма за биволици, която сега е от най-големите в страната. После с дарители успяват да реставрират старата черква и магерницата, за да има къде да седнат миряните, посещаващи манастира. Събират мнения на архитекти и строители за потягане на основната манастирска постройка. Всички обаче са категорични, че укрепването и ремонтът на кирпичената двувековна постройка ще струват колкото строеж на нова. Тогава започва мащабна дарителска акция. Вярващи от цялата страна помагат на монасите в непосилната задача. Включват се обикновени хора, фирми и държавата. Министерства помагат за направата на водопровода и пътя през планината. Преди месеци Бойко Борисов още като кмет на София изпраща на монасите 500 кв. м павета, за да се застелят алеите и паркингът пред портата. Сега обектът е пред завършване. Работници слагат дограмите на килиите и застилат с мрамор тревата отпред. Стилът на градежа напомня този на Рилския манастир. Има 28 килии, игуменарна, патриаршески апартамент и библиотека. Свършихме парите, ще продължим следващата година, обяснява Никанор. След като идеята му е пред приключване, той вече крои нови планове. Ще реставрираме и старата част, тя си е оригинална и трябва да се запази, категоричен е монахът. Идеята му е да се кандидатства с проект по европейска програма.

В новите килии ще бъдат посрещани гостите на манастира. Заради лековитото аязмо тук се стичат хора от цяла България. Вече няма да спят в мизерия, хвалят се стопаните. Нощувките ще са безплатни. Монасите казват, че няма да вземат и лев от поклонниците. Който обаче остане повече от един ден, ще трябва да се включи в работата в манастира и да помага с труд. Ще трябва и да посещава службите в храма.

Очаква се новата част на манастира да бъде открита догодина. Стопаните искат да съберат в дивното място над Гигинци деца от цялата страна. Ще бъде нещо като зелено училище по православие. Няма по-подходящо място за това от храма, категоричен е Никанор. Вече имало договорка за това с министъра на образованието Йорданка Фандъкова. Престоят на малчуганите в светата обител ще се смята за проведени часове в училище.

Чудото в Гигинци не остава без награда и от Светия синод. По благословение на Негово светейшество патриарх Максим на манастира ще бъдат дарени частици от мощите на светците Козма и Дамян. Те ще бъдат донесени от Знеполския епископ Йоан за храмовия празник на 14 ноември. Така манастирът ще събере мощите на шестима светци. Миналото лято в него бяха върнати след половин век изгнание мощи на св. Пантелеймон, св. Трифон, св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат. Светините са изчезнали преди 1959 г., когато манастирът бил превърнат в наказателна колония. Дядо Сионий получил мощите от шефа на НИМ Божидар Димитров наред с други светини и ценности като икони и кръстове. Те били иззети от арестувани грабители на храмове. Когато се разбрало, че сред тях са и мощите на четиримата светци, патриарх Максим позволил да бъдат върнати в Гигинци.

За повече информация и при желание за съдействие и помощ може да посетите svetogorie.com


Черногорски манастир "Св.св. Козма и Дамян"
Изглед към манастирския комплекс
Доброволци при възстановяването на Черногорски манастир "Св.св. Козма и Дамян"
ADSpot

Лимон
Всички спътници на Уран са кръстени на герои на Шекспир.