Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


60% от туристите в световен мащаб избират културния туризъм

17 Април 2015 | Туризъм

Звук и светлина на Царевец
Близо 60% от туристите в световен мащаб избират културата или културното наследство като причина за своите пътувания. Очакванията на Световната организация по туризъм са през 2020 г. културният туризъм да бъде водещ.

По данни от 2014 г. около 40% от българите, пътували в чужбина, са го направили с цел културен туризъм, докато пътувалите в България с този мотив са били около 30%.

Едновременно с това България е на челните места в Европа по брой исторически обекти и открити артефакти на територията й.

Данните съобщи министър Николина Ангелкова, която заяви и амбицията на министерството да обърне тенденциите и българинът да започне на пътува в родината с цул културен туризъм.

Ангелкова присъства на откриването на XII Международно туристическо изложение "Културен туризъм 2015" във Велико Търново.

Наближаващите великденски празници и ученическата ваканция са също добър повод за повече пътувания в страната. Предварителните записвания за този период показват засилен интерес от румънските граждани към Северното Черноморие.

Същевременно обилните снеговалежи удължиха зимния сезон и планинските ни курорти отчитат голям интерес за предстоящите почивни дни предимно от българи и гости от съседните ни страни.

Международното туристическо изложение "Културен туризъм 2015" е най-мащабното българско изложение за специализиран туризъм с международно участие, което продължава до 4 април и има богата съпътстваща програма. Организатори са община Велико Търново и общинската агенция „Царевград Търнов" в партньорство с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. В него се включиха 78 български и чуждестранни представителя.

Освен България сред останалите участници тази година са туристически компании и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония, Мароко и Корея. Програмата на борсата включва също дискусионна програма, филмов фестивал "На източния бряг на Европа", национален конкурс „Чети и пътувай", концерти и разнообразни атракции.

ADSpot

Лимон
В Пенсилвания, при среща с каручка, те са задължени да покрият колата. Ако конят е уплашен, те трябва и да я скрият. Законът бил приет, когато по улиците конете са били повече от автомобилите. Но и до сега не е отменен.