Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


30 милиона лева евро са предвидени за рекламиране на българския туризъм

25 Ноември 2009 | Туризъм

Рилския манастир от високо
Рилския манастир сниман от последния етаж на Хрельовата кула.
снимка: www.nextbgtrip.com
30 милиона лева евро са предвидени за рекламирането на българския туризъм. Това каза Димитър Бойчев, депутат от Бургаски многомандатен район и член на Комисията по икономика, енергетика и туризъм към Народното събрание, на среща в Бургас по проблемите на туризма.

Средствата идват по програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за периода от 2009 до 2012 година. Тези пари обаче няма да бъдат разходвани за рекламирането на туристически борси, поясни Бойчев. От бюджета за новата година са предвидени отделно около 3 440 000 лева.

„Бюджетът на всички министерства е намален с по 10-20 %”, посочи Бойчев. Според него заделените средства не са достатъчни за рекламирането на родния туризъм. „В Министерски съвет се прие стратегия за развитие на културния туризъм. Има отделно отпуснат бюджет от Министерството на културата за рекламиране на културни паметници”, уточни той.

„Ще лобирам за изнесени офиси на Министерството на туризма по райони. Ще се работи и по изясняване на статута на туристическите комплекси”, очерта приоритети на новото правителство в сферата на туризма Бойчев.

Той каза още, че в момента се прави ревизия на бившата вече Държавна агенция по туризъм. Агенцията по туризъм е преструктурирана и неин първоприемник е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Ревизията касае разходваните средства за реклама, каза още Бойчев.

„Спрямо отчета, които представи агенцията за миналата година за разходваните от нея средства в размер на 6 милиона и половина лева, 90 % от тях са изразходвани за реклама и 10 % за издръжка на агенцията”, посочи той.

По неговите думи идеята на новото ръководство на министерството е да се направи мониторинг на тези средства, каза Бойчев. На първи прочит тези 6,5 милиона лв. не са изразходвани ефективно, коментира той.

ADSpot

Лимон
Когато европейците отишли в Австралия, попитали местните аборигени: „Какво е това странно, скачащо животно?”. Те отговорили: „Кенгуру.”, което означава „Не разбирам.”