Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


250 деца от Молдова и Западните покрайнини са на посещение във Варна

03 Ноември 2010 | Култура

Черно море
Близо 250 деца от Молдова и Западните покрайнини са на посещение във Варна. Децата са в морския град по покана на фондация „Памет българска”, където ще се включат и в традиционния есенен семинар организиран от фондацията.

В програмата на посещението на учениците от Молдова и Сърбия са включени и лекции за българската култура и език, за националната идентичност и европейските ценности. Посрещането на децата е поредна стъпка от серия образователни инициативи, благодарение на които до момента България са посетили повече от триста деца от Бесарабия. По думи на д-р Милен Врабевски, който е и учредител на фондацията в момента се изпълнява програмата, която има четири основни направления – борба с демографската криза, реинтеграция на диаспората, културно историческото наследство и ползата от него и реализация на младите хора в България. „Всичко, което правим е в подкрепа на държавата в сектори, в които тя е или слаба или отсъства”, коментира още Врабевски и посочи, че това са практики, които са добре развити в повечето държави. Част от работата на фондация „Памет българска” е и организирането на семинари с участието на български деца, и деца които живеят в чужбина. Тази есен семинарите са организирани по повод Деня на народните будители, като специалистите от неправителствената организация са започнали с деца от Украйна и Лудогорието, като тогава в лекциите са се включили около 200 деца. Сега в този семинар участие вземат близо 250 деца. На самия 1-ви ноември Милен Врабевски и специалисти от екипа му са направили празник за Деня на народния будител с 220 деца от региона.

Началото на проекта бе поставено през есента на 2007, когато фондацията организира първата екскурзия в България за 150 ученици от Болградската гимназия и училището на с. Криничное, Одеска област. Бесарабските българи в Украйна и Молдова са една от най-многобройните наши общности, извън границите на родината и до днес пазят жив езика, обичаите и българската си идентичност. Потомци са на масово преселили се семейства през XVIII и XIX в. след стихийни бунтове и въстания срещу турците и след неуспешните войни на Османската империя с Русия и Австрия.

ADSpot

Лимон
Броят на нациите, които са имали жена президент: 22