Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


23 лица са в затвора престъпления с културни ценности във Видинска област

30 Ноември 2009 | Култура

Рогозенското съкровище - съкровище на древните траки
Открито е през 1985 година във врачанското село Рогозен
23 лица са влезли в затвора за извършване на иманярска дейност в района на паметници на културата във Видинска област. Това каза Владимир Влашев, прокурор в Окръжна прокуратура в града.

В областта на престъпленията с културни ценности преобладаващата част от наказанията са имуществени, сочи практиката на Окръжния съд във Видин и на Апелативния съд в София, която е въззивната инстанция. В отделни случаи се налага и санкцията лишаване от свобода – условно. Когато се рецидивира подобен род поведение, т.е. едно лице бива залавяно неколкократно, се налагат и ефективни наказания.

Трайна тенденция през последните три-четири години е намаляване броя на образуваните досъдебни производства, свързани с този род престъпления. “Като пример мога да дам факта, че през 2006г. са образувани и внесени в съда 17 дела срещу 32 лица, за 2007г. – 16 дела срещу 31 лица, за 2008г. – пет дела срещу девет лица и от началото на годината – два акта срещу четири лица”, обясни Влашев. Незначителен е делът на престъпленията за трафик на културни ценности. През 2006г. е имало едно дело за такъв трафик, 2007г. делата са били три срещу пет лица, през 2008г. – едно дело срещу две лица, а от началото на годината такива дела няма.

Според Влашев характерните престъпления с културни ценности за видинския регион са свързани с двата антични града – „Рациария” край село Арчар и „Дортикум” край село Балей. Това са т. нар. иманярски дела, т.е. престъпленията, свързани с извършването на незаконни разкопки на територията на паметниците на културата. Наличието и на три Гранични пункта в региона също обуславя повечето дела, свързани с тези престъпления

ADSpot

Лимон
Един плъх може да издържи повече без вода, отколкото една камила.