Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


10 156 души посетиха НИМ в "Нощта на музеите"

16 Май 2011 | Култура

Националния исторически музей в София (НИМ)
В НИМ се съхранява една от най-ценните български находки - Панагюрското златно съкровище
снимка: www.nextbgtrip.com
„Нощта на музеите" в Националния исторически музей /НИМ/привлече 10 156 души. Дойдоха хора на различна възраст, с различен социален и професионален статус.

Повече от една трета от посетителите бяха деца и младежи - от 12 до 25 години. Много от тях се бяха организирали спонтанно, в неформални групи. Пристигнаха и цели семейства - с децата и с внуците.

Имаше какво да се види и през деня, и през нощта: постоянната експозиция, изложбите: "Тракия и древният свят - колекция Васил Божков", „История на костюма и модата" на стенографката Вера Мачева, „Уникални исторически костюми, реквизит и оръжия от любими български филми" и др.

Интерес предизвика и концертът на камерния ансамбъл на АБ Артпроект, който изпълни шедьоври от българската и световната музикална класика.

Къмизпълненията на «Червено и черно-БГ дуетът" се присъедини и „хорът на публиката" - на „Моя страна, моя България" и „Една българска роза", а на „Йовано, Йованке" се изви всеобщо хоро.

Потокът от желаещи да посетят НИМ, който не е толкова близо до центъра на града, не спря до 1 часа през нощта.

Надяваме се, че за следващата „Нощ на музеите" столичният транспорт ще бъде по-удобен за посетителите на националното светилище край околовръстното.

ADSpot

Лимон
Националния оркестър на Монако е съставен от повече хора отколкото армията им.